Kontrollera F-skatt och slipp bekymmer

Vad är F-skatt?

F-skatt är en fökortning för "företagsskatt" och det är ett slags certifikat från Skatteverket som bekräftar att ett företag är registrerat för att betala egna sociala avgifter och mervärdesskatt. Oftast säger man ett företag "har F-skatt", men mer korrekt är att man "är godkänd för F-skatt".

Skatteverket själv skriver: "Ett godkännande för F-skatt innebär att du själv ansvarar för att betala in skatter och avgifter (egenavgifter) på ersättning för arbete du har utfört åt någon. Om du driver verksamhet i juridisk person är det den juridiska personen som ska vara godkänd för F-skatt och betala in skatt på eventuellt överskott".

verksamt.se uttrycker man sig så här: "Att du är godkänd för F-skatt innebär att du som företagare själv sköter inbetalningen av dina skatter och avgifter. Det är också ett bevis för dina uppdragsgivare på att de inte behöver göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på ersättningen."

Hur kontrollerar man F-skatt på ett företag?

Tyvärr gör Skatteverket det inte jättelätt att verifiera F-skatten på ett företag. Men på sidan för kontroll så måste man ange en e-postadress och få informationen skickad. Man kan inte bara söka på ett organisationsnummer och få svaret direkt. Kanske är det av juridiska skäl, en del företag är ju enskilda firmor och personnummer är en GDPR-uppgift, men det gör det lite opraktiskt.
På Servicefinder så prenumererar vi på uppgifter om bolagsstatus och F-skatt från samarbetspartnern Creditsafe, vilket innebär att alla företag som lämnar offerter till dig via tjänsten har F-skatt. Tappar företaget F-skatten, så blir de omedebart avstängda från att kontakta dig som konsument.

Däremot kan det vara värt att kontrollera F-skatten med Skatteverket i sista sekund innan man skriver ett avtal, eftersom företag ibland faktiskt blir av med F-skatten. Det kan vara för att företagen hamnar på obestånd, eller oftare pga rent slarv med redovisning och inbetalningar.

Vad kan hända om man anlitar ett företag som inte har F-skatt?

Om du anlitar ett företag utan F-skatt, då finns det en risk att du som köpare kan bli ansvarig för att betala företagets sociala avgifter och eventuell mervärdesskatt. Det beror på att Skatteverket kan se transaktionen mer som ett anställningsförhållande snarare än ett affärsavtal mellan två företag.

Om du anlitar ett företag som inte har F-skatt, det är också sannolikt att detta företag inte följer andra lagar och regler, vilket kan innebära en risk för dig. Se F-skatten som ett slags hälsokvitto. 

F-skatten säger däremot inte så mycket om företagets ekonomiska hälsa, men även där hjälper Servicefinder till genom att visa grundläggande ekonomisk information om företagen för de senaste åren. Du kan se hur stor omsättning och vinst/förlust företagen har, hur många anställda osv.

Kom bara ihåg att - även om Creditsafe är duktiga på att leverera ekonomisk information - så är bokslutsdata ofta några månader till något år gamla när de redovisas. Vill du verkligen ha koll på företagets ekonomi måste du göra en kreditupplysning. Ingen dum idé om man ger sig i kast med omfattande renovering, eller byggprojekt

Hur skaffar man F-skatt?

Om du är företagare och vill erbjuda dina tjänster så bör du verkligen registrera ditt företag för F-skatt. Annars är risken stor att du inte kommer kunna få några kunder, eftersom ingen har lust att bli ansvarig för dina skatter och sociala avgifter.

Även här är det verksamt.se som gäller, du loggar in där med e-legitimation och fyller i aktuella uppgifter i de formulär som krävs. Det är inte speciellt komplicerat och tar i skrivande stund 3-6 veckor enligt skatteverket, beroende på om det är något komplicerat med ärendet eller ej.

Steg två, när du blivit godkänd för F-skatt och vill hitta nya kunder, är att höra av dig till Servicefinder, så hjälper vi dig med den biten!

21 Jun 2023

Välkommen

Här på servicefinder.nu berättar vi lite om vad som händer just nu på Servicefinder och bloggar om tjänsteförmedling. Varmt välkommen!

Servicefinder på Facebook
Servicefinder på LinkedIn

Facebook

Hitta nya kunder

Är du företagare och behöver nya kunder till ditt företag, lämna en intresseanmälan hos Servicefinder och få kontakt med tusentals konsumenter som behöver din hjälp. Vi har jobb inom städning, bygg, hus och hem, bokföring, IT och mycket mer.

Bloggen

Länkar