Ta bort stubbar med kaliumnitrat (salt)

Oönskade stubbar i trädgården kan vara störande och är dessutom notoriskt svåra att få bort, men det finns några metoder att välja mellan, även om man vill göra det själv. En av dessa metoder involverar användning av kaliumnitrat, mer känt som salpeter eller kalisalpeter, eller bara "salt", även om det inte är varianten vi äter till vardags.

Låt oss titta på hur du kan använda kaliumnitrat för att ta bort stubbar, hur lång tid det tar, vad det kostar, vilka risker som finns och vilka alternativa metoder som står till buds, inte minst gammal hederlig stubbfräsning.

Hur man tar bort stubbar med kaliumnitrat

För att ta bort en stubbe med kaliumnitrat behöver du först borra hål i stubben. Dessa hål bör vara ett par cm i diameter och de borras runt 20 cm djupt, lite beroende på stubbens storlek. Hålen placeras med något tiotal cm mellanrum över hela ytan på stubben.

När hålen är borrade, fyller du dem med kaliumnitrat. Du kan köpa kaliumnitrat i form av granuler eller i en koncentrerad lösning. Om du använder granuler, fyller du helt enkelt hålen med granulerna och vattnar enligt instruktion. Om du använder en lösning, följer du anvisningarna på förpackningen och häller lösningen direkt i hålen.

Efter att du har fyllt hålen med kaliumnitrat, täcker du stubben med en presenning eller plastfolie. På så sätt håller du fukten kvar i stubben, vilket accelererar nedbrytningsprocessen. Det skyddar även kaliumnitratet från att blåsa eller sköljas bort av regn.

Hur lång tid tar det?

Det här är det största problemet med kaliumnitrat. Processen att "ruttna bort" en stubbe med salt kan ta flera veckor till några månader, beroende på storleken på stubben och hur snabbt kaliumnitratet verkar. Generellt sett, ju större stubben är, desto längre tid tar det.

Några veckor efter att du hällt i stubbortagningsmedlet bör stubben ha börjat brytas ner och efter ett par tre månader kan du hacka bort den nu betydligt mer samarbetsvilliga stubben med en vanlig yxa.

Ju längre du väntar, desto lättare blir det.

Vad kostar det - är kaliumnitrat dyrt?

Nej, salt är ganska billigt. Kostnaden för att ta bort en stubbe med kaliumnitrat varierar huvudsakligen beroende på antalet stubbar och hur stora de är. En påse med kaliumnitratgranuler kan kosta ett par hundralappar, beroende på var du köper den. Weibulls har en produkt som heter Stubb-X som inte oväntat innehåller 100 % kaliumnitrat.

De uppger att ett drygt kilo, som kostar 250-300:-, räcker till en handfull stubbar (beroende på storlek så klart). Det är förmodligen billigare att köpa kaliumnitratet på påse, men det är bekvämt att få en bra förpackning och instruktioner.

Vilka risker finns det?

Det finns några risker att tänka på när du använder kaliumnitrat för att ta bort stubbar. För det första är kaliumnitrat ett starkt oxidationsmedel, vilket innebär att det kan orsaka bränder om det hanteras felaktigt. Det är viktigt att hålla kaliumnitrat borta från öppen eld och att förvara det på en säker plats. Koncentrerat salt kan också skapa irritation på hud och du bör skydda ögonen. Läs alltid på förpackningen och följ skyddsanvisningarna noga!

Det är viktigt att använda skyddshandskar och skyddsglasögon när du hanterar kaliumnitrat.

Kaliumnitrat i stora mängder kan också påverka marken negativt. Om du använder för mycket kan det leda till att marken blir för salt, vilket kan påverka växtligheten i området.

Alternativ: Stubbfräsning

Om du letar efter en snabbare och mer effektiv metod för att ta bort stubbar, kan du överväga stubbfräsning. Stubbfräsning innebär att man använder en maskin för att gradvis slipa ner stubben till mindre bitar. Denna metod är snabb, effektiv och lämnar minimalt med rester.

Stubbfräsning kan utföras av ett proffs, en arborist kan vanligen hjälpa dig, eller så kan du hyra en stubbfräs och göra det själv. Kostnaden för att hyra en stubbfräs kan variera, men du kan förvänta dig att betala mellan 500:- och 1000:- per dag, beroende på storleken på fräsen.

Om du anlitar en arborist för att utföra stubbfräsningen så tillkommer arbets- och transportkostnader. Du får förmodligen betala några hundra i inställelsekostnad, sedan borde du kunna få en offert baserat på antal stubbar och storleken på dem. Notera att RUT-avdraget gäller för arbetskostnaden för stubbfräsning, så det kan bli billigare än du tror!

Stutligen blir det en smärre krater där stubbarna har stått, det blir flis som skall tas om hand osv. En arborist eller en trädgårdsmästare kan hjälpa dig att återställa marken efter att stubbarna är bortfrästa.

Stubbfräsning har sina egna risker, inklusive risken för skador från flygande träbitar och risken för skador på fräsmaskinen. Det är viktigt att använda skyddsutrustning och att följa alla säkerhetsanvisningar när du använder en stubbfräs. Kontrollera också försäkringar om du hyr!

Alternativ: elda upp stubbarna

Ett populärt sätt att bli av med stubbar är att elda upp dem. det är inte så enkelt som det låter och är så klart väldigt beroende av väder och vind, då oskyddat eldande på en upphöjd plats naturligtivs är en brandfara. Det finns små "skorstenar" man kan använda och elda med briketter i, som effektivt äter sig in i stubben på ett säkert sätt. De är av samma konstruktion som eldstäder för camping, men vi misstänker att det har sina fördelar att köpa en dedikerad "stubbskorsten", för en knapp tusenlapp. Åtminstone om man återkommande behöver ta bort stubbar, lite snabbare än med kaliumklorid.

20 Jul 2023

Välkommen

Här på servicefinder.nu berättar vi lite om vad som händer just nu på Servicefinder och bloggar om tjänsteförmedling. Varmt välkommen!

Servicefinder på Facebook
Servicefinder på LinkedIn

Facebook

Hitta nya kunder

Är du företagare och behöver nya kunder till ditt företag, lämna en intresseanmälan hos Servicefinder och få kontakt med tusentals konsumenter som behöver din hjälp. Vi har jobb inom städning, bygg, hus och hem, bokföring, IT och mycket mer.

Bloggen

Länkar