RUT-avdrag vid städning, vad gäller?

Ja, man får RUT-avdrag för (nästan) all städning i hemmet

Skatteverket skriver först och främst att "arbetet ska utföras i, eller i nära anslutning till, bostaden", vilket innebär att så gott som allt man normalt sett sorterar in under "hemstädning" berättigar till RUT-avdraget.

Skatteverket ger följande exempel på vilken städning som ingår

Enklare städning som dammsugning, avtorkning av ytor, diskning och fönsterputs. Man får också städa ur kylen, frysen, skafferi, lådor och skåp. Sedan går man in på detaljer som att spisfläkten är ok, men däremot inte att rengöra ventilation. Det sistnämnda berättigar dock till ROT-avdrag, men nu var det ju RUT det gällde.

Du får också göra rent balkong och altan, som ju är "i anslutning till bostaden", men rengöringsfirman får inte använda "speicalutrustning", då blir det ROT igen. Nu handlade det här ju om RUT-avdrag och städning, men på tal om altan - så här års är det väldigt populärt att bygga nya altaner, och då kan Servicefinder hjälpa till. Där gäller dock ROT-avdraget tills den är byggd, ska du göra rent den när den väl är på plats, ja då gäller RUT.

Flyttstädning, eller som skatteverket säger: "städa hos någon som ska flytta in eller ut ur en bostad", är också ok. 

I samband med städningen så får man flytta möbler.

Det finns några undantag från RUT-avdraget också:

En del saker är OK att städa med ROT-avdrag, som efter att hantverkarna eller byggarna varit på besök. Byggstädning är alltså inte RUT-giltigt. Samma sak gäller avlopp, ventilation och imkanaler. Även här gäller ROT, så avdrag får du, det gäller bara att hålla rätt på vilket.

Städutrustningen spelar också roll. Städföretagen har så klart koll, men skatteverket undantar "grovstädning med mer avancerad utrustning", vad det nu är. Likaså djuprengöring av möbler (textiltvätt) eller med "specialmaskin". Ännu en gång kan man nog förvänta sig att städifrman man anlitar har koll på vilka maskiner som är special och vilka som inte är det.

Ett annat tydligt undantag är poolen. Den får man göra rent helt på egen bekostnad.

Om man bor i flerfamiljshus, så gäller inte RUT-avdraget för trappstädning, städning av gemensam tvättstuga eller andra gemensamhetsutrymmen. 

Till sist så undrantas inredningsarkitekter effektivt: man får inte "strukturera om hemmiljön eller utföra hemstajling"

Tvätt kan vara ok, men här är det snåriga regler

Det är i princip tillåtet med RUT-avdrag för tvätt av kläder och annat, men förutom att tvätten måste ingå i hushållet (samma princip som för hemstädningen), så måste företaget som tvättar vara en tvättinrättning. De flesta städföretag lever nog inte upp till att ha "ett tvätteri som har sin verksamhet i lokaler inom EU/EES och Schweiz i enlighet med 39 kap. 2 § SFL", men de kanske samarbetar med ett tvätteri, så det är ju bara att fråga.

Om du ändå låter städföretaget tvätta åt dig, så får de också stryka, torka, mangla och vika. Det är till och med RUT-giltigt att laga och lägga upp kläder, så länge man gör det i "samband med tvätt". 

Har du kommit så här långt och känner dig sugen på att nytta möjligheten till RUT vid tvätt, så rekommenderar vi ett besök på skatteverkets sidor för att säkerställa att du gör rätt. 


8 Jun 2023

Välkommen

Här på servicefinder.nu berättar vi lite om vad som händer just nu på Servicefinder och bloggar om tjänsteförmedling. Varmt välkommen!

Servicefinder på Facebook
Servicefinder på LinkedIn

Facebook

Hitta nya kunder

Är du företagare och behöver nya kunder till ditt företag, lämna en intresseanmälan hos Servicefinder och få kontakt med tusentals konsumenter som behöver din hjälp. Vi har jobb inom städning, bygg, hus och hem, bokföring, IT och mycket mer.

Bloggen

Länkar